Geschiedenis Federatie van Scherpschutters “op de wipboom” in Nederland
In heel Brabant en een gedeelte van Noord-Limburg waren diverse gilde en scherpschutter verenigingen bijna wekelijks actief voor een onderlinge oefenwedstrijd, een wedstrijd tegen een andere verenigingen of in competitieverband met meerdere verenigingen uit de regio.
Voor het organiseren van regio wedstrijden zijn in heel Brabant in de loop van de tijd een groot aantal regio bonden opgericht.
Veel van deze kringen zijn zogenoemde gildekringen zoals we ze nu ook nog kennen zoals o.a. “land van cuijk’, kring baronie, kring peelland en kring kempenland.
Daarnaast waren er ook aparte regio kringen waarbij zowel geweerschietende gilde en scherpschutters verenigingen bij zijn aangesloten.
Dit zijn o.a. de bond Udenhout en Omstreken, de kring Midden Brabant, kring Haaren en de Langstraatse schuttersbond. Eind 1950 begin 1960 gingen veel scherpschutters verenigingen en geweerschietende Brabantse gilde over van het groot kaliber geweer naar het kleine kaliber .22 flobert geweer.
Begin 1960 kwam het idee van schutters uit Gilze en Udenhout een wedstrijd te houden voor alle vereniginingen in Brabant en Limburg en dan te schieten om een Nederlandse titel wipvogel schieten.
Dit is toen ook gebeurt maar zonder officiële status.
Het waren druk bezochte wedstrijden en om alles in goede banen te leiden werden er uit diverse kringen of bonden mensen gezocht die gezamenlijk een federatie op wilde richten.
Op een vergadering in Udenhout op 29 april 1962 werd door een vijftal kringen de federatie opgericht met de naam “Federatie van scherpschutters verenigingen op de wipboom van Nederland”.
De 1e voorzitter was Jonkheer M. Serraris uit Vlijmen.
De federatie had als doel het jaarlijks organiseren van een Nederland kampioenschap voor zowel opgelegd als vrije-hand schutters.
En dit dan voor zowel een verenigingstitel (viertal) als een individuele titel. In het begin werden de wedstrijden in twee dagen afgehandeld. Op zaterdag en zondag.
De vereniging met het winnende viertal en de beste persoonlijke schutter mocht zich na afloop Nederlands Kampioen noemen.
De vereniging die de titel won moest het jaar daarop deze wedstrijd organiseren. In die tijd kwamen de beste vrije-hand schutters uit de regio baronie met verenigingen uit Gilze, Bavel en Rijen.
De beste opgelegd verenigingen kwamen uit Udenhout, Berkel en Geldrop. Begin 70e jaren zijn hier vooral de Noord-Limburgse verenigingen uit Ayen, Agatha, Groesbeek en Middelaar bij gekomen.
Begin 80e jaren zijn de twee wedstrijd dagen van de zaterdag en zondag verplaatst naar twee aparte wedstrijden op zondag.
De ene voor het vrije-hand schieten en de ander zondag het opgelegd schieten. Als vaste zondag is toen al gekozen voor de 4e zondag in Mei voor het vrije-hand en de 4e zondag in Juni voor het opgelegd.
Vanaf 2001 wordt op de 4e zaterdag in Juni voor de jeugd t/m 17 jaar een aparte wedstrijd gehouden.
Op dit moment zijn bij de Federatie een 80 tal gilden en scherpschutters verenigingen aangesloten uit heel Brabant en Noord-Limburg.
De laatste jaren nemen aan het persoonlijk Nederlands kampioenschap vrije-hand gemiddeld een 200 schutters deel en ongeveer 40 viertallen die strijden om de verenigingsprijs.
Bij de jeugd zijn jaarlijks ongeveer 40 deelnemers en bij het opgelegd schieten gemiddeld 250 schutters en 60 viertallen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb